Origin Bridge
Skip to content

lees hier het verhaal van henrieke over haar bezoek aan finca el caney

Koffie finca Colombia bezoeken

OP BEZOEK BIJ FINCA EL CANEY

(Gastauteur Henrieke Wijnsma)

Op reis gaan, Colombia als bestemming kiezen en je dan plots realiseren dat hier een van je favoriete koffies vandaan komt. Als echte koffiefanaat de reden om de reis zo te plannen om op bezoek te gaan bij deze Finca (boerderij).

Ik vertrek per bus vanuit de hoofdstad Bogota richting het oosten, de Andes in. Een lange tocht, de bus kronkelend kilometer voor kilometer hoger de bergen in. Anders dan de Alpen, anders dan de Pyreneeën, heel indrukwekkend, zo groen, zover je kijkt alleen maar jungle en hoge bergtoppen, alsof je door het Jurassic Park-decors rijdt. Én tot mijn eigen verbazing groeien er langs de kant van de weg, in de berm, al ‘gewoon’ de koffie planten. Na een 10 uur durende busreis beland ik in Pereira, een middelgrote stad tussen de bergketens van de Andes. Een stad die eigenlijk volledig in het teken staat van koffie. De regio waarin Pereira ligt wordt niet voor niets ‘Zona Cafetera’ genoemd.

DE KOFFIEFAMILIE

Koffiestation (mijn koffieleverancier) had me in contact gebracht met Joram, de eigenaar van Don Edgar Coffee Company. Joram exporteert de koffie direct vanaf de fincas in Colombia naar o.a. het Koffiestation. Echte ‘direct trade’ dus! Daarnaast runt hij samen met zijn partner Natalia een B&B in Pereira: Casa Brisa de Montaña. Natalia komt uit een échte koffie-familie, en is de dochter van Don Gustavo, de boer die de El Caney koffie verbouwd! En op deze manier is de cirkel weer rond.

FINCA EL CANEY

Na een warm welkom met een koud biertje in de B&B, mocht ik de volgende ochtend mee naar de finca! Weer de bergen in. Zover je kon kijken: koffieplanten. Een prachtig gezicht. Op de finca aangekomen krijg ik meteen een rondleiding van Don Gustavo, vol trots laat hij mij zijn bedrijf zien. Hectares vol met rijen koffieplanten, met her en der een bananenboom er tussen. En best een flinke hike om boven bij de boerderij te komen, het liep aardig stijl omhoog. Het besef dat elke koffiebes met de hand geplukt wordt, maakt veel indruk op me. Het is een enorm arbeidsintensief werk.

GEDEELDE PASSIE

Don Gustavo verteld gepassioneerd over zijn bedrijf, hoe bewust ze met de planten en de grond bezig zijn, hoe het proces van wassen en drogen verloopt en hoe zij elke dag weer alles op alles zetten om een product met zo’n hoog mogelijke kwaliteit neer te zetten. En al dit alles met een schitterend uitzicht op de achtergrond. Een ervaring om nooit te vergeten.

Het besef dat iedereen in deze keten even gepassioneerd bezig is met het zelfde product, van boer, exporteur, naar het Koffiestation als brander, tot de barista, die als laatste er voor moet zorgen dat er het best mogelijke eindproduct uitkomt. Een prachtproduct, uit een prachtland, van pracht-ondernemers!

×